Wat is een boventransportvoet?

Gepubliceerd op 2 juli 2021 om 12:06

Het boventransport. "Ik wil nooit meer zonder" horen we klanten weleens zeggen. Maar wat is een boventransportvoet eigenlijk? Wat doet het en hoe werkt het? Lees snel wat een boventransport voor jou kan betekenen.

 

Stof blijft perfect op elkaar liggen

Je bent begonnen aan een hippe blouse van gestreepte stof en dan blijken net de streepjes niet goed aan te sluiten bij de naden. Balen! En zonde, want dit kun je voorkomen. Je raad het al... Met een boventransportvoet inderdaad. Een boventransportvoet zorgt er namelijk voor dat dunne stoffen en stoffen met bijvoorbeeld strepen en ruiten goed op elkaar blijven liggen tijdens het stikken. Ook voor het quilten is een boventransport heel handig! 

 

Het geleiden van de stof

Bij iedere naaimachine wordt de stof van onderaf geleid door het ingebouwde transport. Dit zijn de 'tandjes' die je ziet bewegen. Deze 'tandjes' pakken als het waren de stof op en slepen het stukje voor stukje onder de naaivoet door. Als je hieraan een boventransport toevoegt, wordt je stof dus niet alleen van onderaf maar ook van bovenaf geleid. Daardoor blijft je stof perfect op elkaar liggen.

 

Naaisteken

Wanneer je een boventransport gebruikt, kun je het beste alleen een rechte steek (met naaldpositie midden of links) of een zigzagsteek (maximaal 5 mm breed) gebruiken.

 

Heeft mijn machine een boventransport of kan ik het toevoegen?

Bij de meeste naaimachines van het merk Pfaff zit het boventransport standaard ingebouwd. Dit wordt ook wel het IDT genoemd, het Ingebouwd Dubbel Transport. Dit is vaak ook de reden dat bij ons naar Pfaff machines wordt gevraagd. Ook bij bepaalde modellen naaimachines van het merk Janome en het merk Bernina is een bovenstransport ingebouwd. Voor andere merken en modellen naaimachines is vaak een boventransport los te koop. Je zou hier alvast een kijkje kunnen nemen. 

 

Hulp nodig of wil je meer informatie?

Wil je meer weten over een boventransportvoet? Of heb je hulp nodig bij het kiezen van de juiste? We helpen je natuurlijk graag! Bel of mail ons (met het merk en type van je naaimachine) en we bespreken de mogelijkheden.

 

Maarten en Martijn Boon

T. 0174 - 413 407
E. Info@boonnaaimachines.nl