Welke naald moet ik gebruiken?

Gepubliceerd op 11 augustus 2021 om 16:18

Een naaimachinenaald verschilt in dikte, de scherpte van de punt en de grootte van het oog. Wij adviseren en verkopen met name naalden van het merk Schmetz vanwege de zeer goede kwaliteit. Dit, in combinatie met goed garen zorgt voor het beste resultaat. Hieronder hebben we de meeste naalden met hun dikte en toepassing in een overzicht gezet. Mis je een toepassing? Download dan de volledige brochure (ABC) van Schmetz. Goed om te weten: Schmetz naalden zijn voorzien van hun eigen kleurcodering. Ook hierover geven we uitleg. Lees snel verder. 

Naald Naalddikte Toepassing
Universeel (ook verkrijgbaar als twee- en drielingnaald) 60 t/m 130 en gesorteerde verpakking O.a. katoen, linnen, flanel, synthetische stoffen en jersey
Jersey 70 t/m 100 en gesorteerde verpakking Breigoed
Stretch (ook verkrijgbaar als tweelingnaald) 65, 75, 90 en gesorteerde verpakking Voor elastische materialen en hoogelastische gebreide kleding Het speciale oog- en uitsparingvorm voorkomen ontbrekende steken, vooral bij zeer elastische stoffen
Super Stretch (met verchroomde coating) 65, 75, 90 en gesorteerde verpakking Voor elastische materialen en hoogelastische gebreide kleding Met verbreed oog, verbrede draadgroef en versterkte schacht; de verchroomde coating verhoogt de slijtvastheid; voor het naaien met dikkere draden en om naaldbreuk te voorkomen
Jeans (ook verkrijgbaar als tweelingnaald) 70 t/m 110 en gesorteerde verpakking Voor denim (jeans) en soortgelijke vaste stoffen Met een medium kogelpunt, die gemakkelijker door stevige, dikke stoffen dringt zonder het materiaal te beschadigen; de versterkte schacht zorgt voor minder afwijking van de naald en vermindert het risico op naaldbreuk en ontbrekende steken
Microtex 60 t/m 110 en gesorteerde verpakking Voor zijde, microvezelweefsel, gecoate materialen, folies en kunstleer Met bijzonder spitse, slanke punt voor het gemakkelijker doordringen in zeer fijne of dicht geweven materialen; voor bijzonder rechte steken bij het afzomen,
Leder / Leer 70 t/m 120 en gesorteerde verpakking Voor leer, hard kunstleer of soortgelijke materialen Met snijpunt LL (= links snijdende leerpunt) voor een gemakkelijkere penetratie.
Quilt 75, 90 en gesorteerde verpakking Voor quilt- en patchwerk Met bijzonder slanke, licht afgeronde naaldpunt, die gemakkelijk dikke lagen kan doordringen zonder het materiaal te beschadigen.
Topstitch 70 t/m 110 en gesorteerde verpakking Voor decoratief en afzoomwerk met meerdere naaigarens en voor borduurwerk achteraf Met bijzonder lang naaldoog (2 mm in alle naalddiktes) in vergelijking met universele of borduurnaalden.
Metallic 80 en 90 Voor de verwerking van speciale en effectdraden, vooral voor metaaldraden Met extra lang naaldoog (2 mm in alle naalddiktes) in vergelijking met universele of borduurnaalden
Borduur 75, 90 en gesorteerde verpakking Voor borduurwerk Met kleine kogelpunt, extra breed naaldoog (in vergelijking met de Universal naald) en breed garengroef voor dikkere draden en wollen draden
Goud borduurnaald 75 en 90 Voor borduurwerk en sterke, dicht geweven materialen Met kleine kogelpunt, vergroot oog en titanium nitride coating voor een langere levensduur van de naald bij toepassingen met een hoger aantal steken en minder naaldsmering.

Uitleg kleurcodering Schmetz naalden

De bovenste kleur aan de bovenkant van de naald is het naaldtype (dus bijvoorbeeld een universele of stretch of jeans naald).

 

De tweede kleur aan de bovenkant van de naald is de naalddikte (dus bijvoorbeeld dikte 90 of 100 of 120). In Nederland kijken we naar de kolom NM. 

 

De witte vakjes met een zwart kruis geeft aan dat voor die naaldtypes geen kleurcodering wordt gebruikt. Op de naald zie je dan dus niet 2 kleuren, maar 1 kleur om de naalddikte aan te geven. 

Zie het verschil in naaldogen op deze afbeelding

Welke naalddiktes zijn er beschikbaar?

De diktes van naalden wordt aangeduid met: NM 60, 65, 70, 75, 80, 90, 100, 110, 120, 125, 130. Je kunt aanhouden: hoe fijner de stof, hoe dunner je naald. En dus: hoe dikker de stof, hoe dikker je naald. Let hierbij ook op de toepassing (in de afbeelding van de verpakking aangeduid met 'naaldbenaming'). Werk je bijvoorbeeld met jeansstof of met stretchstof dan kun je naalden nemen die daar speciaal voor ontwikkeld zijn. 

Hoe lang kan ik met een naaimachinenaald doen?

Met een naaimachinenaald kun je best even vooruit. Wel wordt de punt van de naald botter naarmate het gebruik en gaat de kwaliteit dus achteruit. Dus doorgaan tot de naald breekt, raden we af. Je kunt uitgaan van zo'n 8 uur naaien per naaimachinenaald. Het gevolg van versleten of beschadigde naalden kan zijn:

  • Het breken en/of rafelen van je draad (garen) 
  • Ontbrekende of ongelijke steken
  • Naadkrimpen
  • Beschadiging aan je stof 
  • Kloppende geluiden tijdens het naaien

Hoe verwissel ik een naald in mijn naaimachine?

  • Draai het handwiel naar je toe tot de naald op het hoogste punt staat.
  • Draai het schroefje naast de naald los. De naald komt nu los, dus pak de naald vast en haal hem voorzichtig weg uit de houder. 
  • Je naald heeft aan de bovenkant een bolle en vlakke kant. Zet nu de nieuwe naald in de houder met de vlakke (plattekant naar achteren (de bolle kant is naar jouzelf gericht) en duw de naald zo ver mogelijk naar boven.
  • Houd de naald op zijn plaats en draai het schroefje naast de naald weer vast. 

Ik zoek naalden voor mijn lockmachine

Ook naalden voor lockmachines hebben we in ons assortiment. Klik hier om een kijkje te nemen in onze webshop.

Ik zoek naalden van een ander merk

We hebben ook naalden van het merk Organ in ons assortiment. Klik hier voor het assortiment in onze webshop.

Heb je vragen of wil je advies?

Laat het ons weten. We helpen je uiteraard graag. Telefoon: 0174-413407, Email: info@boonnaaimachines.nl